Kyrkor hålls stängda på grund av stöldrisken

På grund av stöldrisker så håller kyrkor i både städer och på landsbygd i Sörmland allt mer stängt när det inte finns någon där som kan vakta kyrkan. Målet är att alla kyrkor ska ha öppet varje dag men riktigt så är det inte.

Enligt Gudmund Danielsson, domprost i Strängnäs domkyrka, skulle det vara väldigt fint om kyrkorna kunde vara öppet dygnet runt men det går inte om inte någon är där och vaktar kyrkan.

Det innebär att domkyrkan inne i Strängnäs stänger klockan fyra på eftermiddagen när det inte är högsäsong, då är den öppen till och med klockan sex.

På mindre orter som i till exempel Härad är det inte ens säkert att kyrkan är öppen varje vardag. Den som avgör det är kyrkovaktmästaren Bo Karlsson. Han har nycklar till kyrkorna i Härad, Vansö, Fogdö och Hällgarö och det är bara när han är på plats som det går att komma in i någon av dom kyrkorna. Annars är dom stängda och det på grund av risken för stölder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista