Säpo JO-anmäls efter besök i Nyköping

Säkerhetspolisen, Säpo, JO-anmäls för att ha gått in på ett serviceboende för psykiskt handikappade i Nyköping och frågat personalen om de boende. Uppgifter om de boendes personliga förhållanden är skyddade av sekretess. Det skriver Södermanlands Nyheter.

Det hela skedde i samband med infrastrukturminister Ulrika Messings besök i Nyköping i juni. Säpo frågade personalen om identiteten på de som bor på serviceboendet och frågade även om de boende kunde vara farliga för politikern.

Maria Nyström Agback är förbundsjurist på Schizofreniförbundet, som nu har JO-anmält Säpo. Hon vill att JO undersöker vad som egentligen hände.

- Min bedömning är att psykiskt funktionshindrade som bor i serviceboende ska ha lika stor rätt till skydd av privatlivet som en frisk person. Man får inte gå in hemma hos någon utan att be om lov. Även om det fanns personal på serviceboendet får man inte tumma på den regeln, säger hon till tidningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista