Inget fel med poliser på Pridefestivalen

Det var Länspolismästaren i Stockholm som tog beslut om att tillåta poliser i uniform att delta i Pridefestivalen i somras. Länspolismästaren tog beslutet med hänvisning till polisförordningen. Det konstaterar Justitieombudsmannen, JO, som inte vidtar några åtgärder. Den före detta kriminalkommissarien Leif Söderberg i Eskilstuna ifrågasatte lämpligheten att poliserna deltog i Pridefestivalen.

I sin anmälan skriver Leif Söderberg att JO bör kontrollera vilka beslut som låg till grund för att poliserna deltog, och vilka som tog de här besluten.

Han pekar på det juridiska problem som kunnat bli följden om poliserna utsatts för våld eller hot. Det hade då hade kunnat ses som riktat mot polismän i tjänsten, menar Leif Söderberg.

JO pekar på polisförordningen som bland annat säger att poliser exempelvis är skyldiga att ingripa även om de är lediga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".