Stororder på pass till Eskilstuna

Företaget Svenska pass med huvudkontor i Eskilstuna har tillsammans med en av sina två huvudägare, finska Setec, vunnit kampen om de nya svenska passen och nya officiella svenska ID-kort.

Kontraktet med Rikspolisstyrelsen undertecknades idag och löper på fem år. Med möjlighet till förlängning på ytterligare två år. Det sammanlagda värdet av beställningen är cirka 100 miljoner Euro. Alltså omkring 900 miljoner kronor

I avtalet ingår också att Sverige, som andra land i världen, ska starta tillverkning av så kallade biometriska pass.  Det vill säga pass som på olika sätt är försedda med karakteristiska fysiologiska egenskaper hos den enskilde individen. I de nya svenska passen är det ansiktsformen som blir den speciella identifikationen.

- Vi svenskar är tvungna att skaffa de här nya avancerade passen för att inte riskera en massa visumkrav från USA och andra länder. Det säger Lars Karlsand, ansvarig på Rikspolisstyrelsen.

De första nya passen ska levereras nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".