Industriutsläpp inte bakom gift i brunnar

Det finns giftiga cancerfamkallande ämnen i lakvattnet från Saint Gobains industritipp i Vrena. Mätningar har visat en ökning av ett av ämnena i grannarnas brunnar den senaste tiden. Trots det hävdar länsstyrelsen att det inte finns något samband mellan tippen och giftet i brunnarna, och att bolagets kontrollmätningar i brunnarna ska upphöra.

En mängd giftiga och i vissa fall cancerframkallande ämnen har konstaterats vid mätningar i den gamla industritippen i Vrena. Många av ämnen har också hittats i lakvatten och i diken runt tippen. Det finns bland annat äldre mätningar med mycket höga halter av det cancerframkallande ämnet fenol. Nyare mätningar visar att vissa av dom här ämnena finns i näraliggande dricksvattenbrunnar - om än inte i alarmerande halter.

Men dom senast mätningarna som miljödomstolen krävt har visat på en ökning av det cancerframkallande ämnet ftalater, mjukgörare, i brunnarna. Ämnet finns också i tippen men eftersom mätningar vid en punkt mellan tippen och brunnarna inte visar på någon ökning så anser länsstyrelsen att mjukgörarna i brunnen inte kan komma från tippen.

- Att deponin läcker föroreningar det ifrågasätter vi inte. Men kopplingen deponin och dricksvattnet ser vi inte. Det säger Ingela Börjesson, miljöhandläggare på länsstyrelsen:

Frågan är överklagad till miljödomstolen som tidigare underkänt länsstyrelsens resonemang.

Miljödomstolen ansåg då att det är mycket osäkert hur grundvattnet rinner och att provtagning i brunnarna därför ska ske.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".