Dyrt för Torshälla bli egen kommun

Under lång tid har det funnits önskemål att Torshälla ska bryta sig loss från Eskilstuna och bli en egen kommun. Och nu visar kommunförbundets utredare Björn Sundström att det i princip inte finns några hinder för Torshälla att bli egen kommun. Men det kommer att kosta. En skattehöjning på 65 öre blir oundviklig.

I den lägesrapport som Kommunförbundets Björn Sundström presenterade idag pekar han bland annat på att det kommer att behövas 120 nya politiker, och ett ytterligare ett 60-tal  anställda i den kommunala förvaltningen i Torshälla. Tille en sammanlagd kostnad på 20 miljoner kronor.

För att klara det här måste Torshälla som egen kommun höja skatten med 65 öre.

Björn Sundström har också tittat på folkmängden i Torshälla och anser att den är tveksamt liten, eftersom många av de kommuner som har problem har ungefär samma antal invånare. Han har också undersökt om Torshälla kommun skulle kunna erbjuda invånarna arbete, boende och nöjen inom kommunens gränser, men kommit fram till att Torshälla är mycket integrerat med Eskilstuna.

Men trots många tveksamheter i utredningen som pekar på att det kan bli svårt för Torshälla att bryta sig loss så beror det framför allt på Torshällaborna, säger Björn Sundström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista