Utredning om kommundelning får kritik

Föreningen Torshälla stads vänner ifrågasätter Kommunförbundets utredning om Torshällas förutsättningar att bli egen kommun. Utredningen menar att det behövs en skattehöjning på 65 öre, men det tror inte föreningen på.

- Vi ska inte höja någon skatt i Torshälla. Det behövs inte. Vi har gjort en egen utredning tidigare som visar att vi inte behöver höja skatten, säger Henry ellfolk, ordförande i Torshälla stads vänner. 

Under lång tid har det funnits önskemål från Torshällanbor och föreningen Torshälla stads vänner att stadsdelen ska bryta sig loss från Eskilstuna och bli en egen kommun. På tisdagen presenterade Kommunförbundets utredare Björn Sundström en utredning som visar att det i princip inte finns några hinder för Torshälla att bli egen kommun. Men det kommer att kosta. En skattehöjning på 65 öre blir oundviklig.

I den lägesrapport som Kommunförbundets Björn Sundström presenterade på tisdagen pekar han bland annat på att det kommer att behövas 120 nya politiker, och ett ytterligare ett 60-tal  anställda i den kommunala förvaltningen i Torshälla. Till en sammanlagd kostnad på 20 miljoner kronor. För att klara det här måste Torshälla som egen kommun höja skatten med 65 öre.

- Jag betvivlar underlaget. Vad ska vi ha 120 politiker till. Vad ska vi göra av dem. Vi har jämfört med andra kommuner som brytit sig loss, Trosa och lekeberg och de har betydligt mindre organisation. Vi tror inte på de siffrorna.

Björn Sundström har också tittat på folkmängden i Torshälla och anser att den är tveksamt liten, eftersom många av de kommuner som har problem har ungefär samma antal invånare. Han har också undersökt om Torshälla kommun skulle kunna erbjuda invånarna arbete, boende och nöjen inom kommunens gränser, men kommit fram till att Torshälla är mycket integrerat med Eskilstuna.

Men trots många tveksamheter i utredningen som pekar på att det kan bli svårt för Torshälla att bryta sig loss så beror det framför allt på Torshällaborna, säger Björn Sundström. Han föreslår att kommunen ska genomföra en opinionsundersökning för att ta reda på vad Torshällaborna tycker. Torshälla stads vänner anser att endast Torshällabor ska svara på den undersökningen.

- Vi tycker att Torshällaborna ska bestämma själva och uttala sig om det, inte Eskilstunaborna.

Torshälla stads vänner har länge påstått att det finns en opinion för en delning och har under många år drivit frågan. Föreningen har försökt påverka kommunledningen. Bland annat har både kommunen och kammarkollegiet flera gånger sagt nej till en delning. Men det har aldrig gjorts en oberoende utredning. Efter många om och men gick kommunledningen för något år sedan med på att en gång för alla utreda de ekonomiska förutsättningarna i en oberoende utredning. 

Kommunledningen, socialdemokraterna och vänsterpartiet, har valt att i nuläget inte kommentera Kommunförbundets utredning. Nästa vecka har föreningen Torshälla stads vänner ett sammanträde där utredningen ska diskuteras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".