Om inte kommunerna kring kalklinbanan kommer överens om att bevara den så kommer den troligtvis att rivas. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
Sörmland

Kalklinbanans framtid avgörs

1:29 min

I praktiken ser det i nuläget ut att finnas två alternativ för den gamla kalklinbanan mellan Köping och Forsby i Sörmland. Antingen kommer den byggnadsminnesskyddas, eller så löper den stor risk att rivas.

Om kommunerna Eskilstuna, Köping, Kungsör, Katrineholm och Vingåker vill bevara kalklinbanan kommer länsstyrelsen byggnadsminneskydda den, eftersom den uppfyller kriterierna som industriminne. Men om kommunerna inte kommer överens om att bevara den så pekar mycket på att kalklinbanan kommer rivas.

– Vi är intresserade av att den finns kvar och att det finns någon som tar ansvar för det, men i det ansvarstagandet kommer inte Kungsörs kommun att finnas med, säger Pelle Strengbom, socialdemokratiskt kommunalråd i Kungsör.

Köpings kommun vill däremot både ha kvar kalklinbanan och jobba för den, det säger kommunalrådet Elizabeth Salomonsson (S).

– Vi tycker att det här är ett viktigt landmärke och väldigt speciellt för vårt område, så vi tycker att den borde bevaras, säger hon.

Elisabeth Salomonsson ser gärna att det bildas en förening eller stiftelse för kalklinbanan, och då är Köpings kommun gärna med i den.

– Under förutsättning att alla kommuner kring banan är med, för vi tycker att alla ska vara med, säger Elisabeth Salomonsson.

Frågan om banans framtid har diskuterats länge, men nu måste besluten komma enligt länsstyrelsen.

Och Elizabeth Salomonsson håller med

– Nu är det sista chansen att bestämma sig. Det har varit en diskussion länge, och nu måste vi ta slutgiltig ställning, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista