Mp kräver folkomröstning i Torshälla

Miljöpartiet i Eskilstuna kräver en folkomröstning om Torshälla ska bli en egen kommun. Det kravet kommer gruppledaren Björn Lymar att ställa på kommunledningen. Bakgrunden är den utredning som visar att det går att dela kommunen, men att det då kommer att krävas en skattehöjning på 65 öre.

-Fokus blir fel om man pratar om skattehöjning. Jag kan tänka mig att Torshällaborna då får betala mer till kollektivtrafiken eftersom det åks mer därifrån. Jag är tveksam till att det skulle behövas 120 politiker, som utredningen kommer fram till. Finessen med en liten kommun är att man klarar det med färre nämnder och förvaltningar. Medborgarkontoret löser massor med grejer idag, säger Björn Lymar (mp).

Kommunförbundets utredare har föreslagit att kommunen genomför en opinionsundersökning för att ta reda på vad Torshällaborna egentligen tycker.

- Självklart ska man genomföra en opinionsundersökning, men det får inte utesluta en folkomröstning. För att få skarpt besked ska man genomföra folkomröstning. Det intressanta är om Torshällaborna är beredda att ta ansvar själva, säger Björn Lymar (mp).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".