Sörmland

Nya säkerhetssystem minskar internetbedrägerier

1:23 min

Att bli bestulen på pengar via felaktiga transaktioner på internet är något som många oroar sig för. Men sedan bankerna och korttillverkarna införde nya säkerhetssystem för internetköp så har antalet bedrägerier via nätet gått ner.

På flera svenska banker har det under den senaste tiden blivit obligatoriskt att kunderna är anslutna till säkerhetssystem via korttillverkaren, för att göra köp via internet ännu säkrare. Det går i princip ut på att köpen görs bakom en så kallad brandvägg där bara banken, webb-butiken du handlar från och du själv ser vad som görs. På så vis ska ingen kunna spionera och stjäla uppgifterna du lämnar.

– Sedan vi infört den obligatoriska anslutningen till säkerhetssystemen så ser vi att bedrägerierna har minskat drastiskt, säger Anna Sundblad, presschef på Swedbank.

Bankerna håller också aktivt koll på kundernas konton, för att försäkra sig om att inga konstiga transaktioner görs.

– Vi har ett säkerhetssystem som bevakar transaktioner som görs med kort, och ser vi att en kunds beteende avviker från det normala så slår det systemet till. Då kontaktar vi den kunden och kontrollerar om det är ett uttag som de har gjort. Är det inte det så spärrar vi kortet direkt, och skickar ett nytt kort, säger Anna Sundblad.

Att helt förebygga bedrägerier är svårt, och många oroar sig för att bli drabbade.

– Jag har varit orolig ett par gånger, när det är lite mindre kända företag. Men det är så lätt att handla via internet, så man handlar i alla fall, säger Eskilstunabon Veronica.

– Jag brukar ta hem faktura. Set känns tryggare och enklare att man betalar när man fått varorna, säger Eskilstunabon Sebastian.

För dem som blir utsatta för bedrägerier via internet så finns det hjälp att få, om man anmäler händelsen till banken och polisen.

– Om man konstaterar att det är en bedräglig transaktion där man inte har lämnat ifrån sig uppgifter och koder så har vi som princip att alltid ersätta kunderna för det uttaget, säger Anna Sundblad.

Fråga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.