Hussin Mehedi, libyer i Eskilstuna hoppas på ett slut för Kadaffiregimen. Foto Reino Helin/Sveriges Radio.
Eskilstuna

Försiktigt hopp hos libyer i Eskilstuna

1:31 min

Reaktionerna är många på utvecklingen i Libyen rebellerna har tagit kontroll över hela Tripoli utom Kadaffis högkvarter. Hussin Mehedi i Eskilstuna är glad över de senaste dagarnas utveckling i sitt forna hemland och följer händelseförloppet.

Två av Kadaffis söner har gripits och satts i husarrest och rebellerna har tagit kontroll över radio och tevehuset. Khadaffis egen livvaktsstyrka ska ha lagt ner sina vapen och överlämnat sig till rebellerna.

– Kadaffi är het slut för min del. Speciellt som hans son som är andremannen i Libyen, är tillfångatagen. Men jag tror att fler kommer att bli offer innan han ger upp helt. Han är inte tillfångatagen ännu, säger Hussin Mehedi, libyer i Eskilstuna.

Hussin Mehedi tilläts av Kadaffiregimen att lämna landet för studier utomlands och meningen var att han skulle återvända och med sina kunskaper sedan hjälpa landet i utvecklingen. Det här hände 1984, för 27 år sedan alltså och när Mehedi valde att stanna kvar i Sverige valde han också att bryta med sina landsmän i Sverige.

Han skapade ett eget liv utan några som helst kontakt med landsmän i Sverige, alla kunde vara Kadaffis agenter. Så var de tills den 17 februari i år, då folket reste sig mot diktatorn.

I lördags satt rebellstyrkorna in den stora offensiven mot huvudstaden Tripoli och sedan dess har utvecklingen gått raskt.

Hussin Mehedi är försiktigt optimistisk där han sitter vid sin laptop och läser på twitter. Eller följer rapportering via arabiska nyhetskanaler.

Den 1 september skulle den sittande diktatorn fylla 42 år vid makten, men innan dess ska allt vara över, tror Hussin Mehedi.

– Jag hoppas det. Jag har sagt det i över fem månader att det här kommer att vara över på några dagar. Nu har det gått nästan sex månader så jag vågar inte säga någon tid, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista