Opinionen spelade stor roll

Opinionsgrupperna mot förstudien för slutförvar för kärnsopor i Nyköping upplever att de blivit återupprättande av den forskningsrapport som nu publicerats. Forskningsrapporten är också starkt kritisk till kommunens och ledande politikers agerande.
Enligt forskningsrapporten var det Tystbergagruppen som övertygade ledande politiker i kommunen om studsviksområdets stora natur- och kulturmiljövärden. Därmed blev de tungan på vågen i processen, där SKB för ett år sen meddelade att Nyköping inte var aktuellt för nästa steg i processen om ett slutförvar för utbränt kärnbränsle. Rapporten är starkt kritisk till kommunens agerande, bland annat för att inga formella beslut togs om förstudien, och att ledande politiker inte själva öppet deklarerade var de stod. Samtidigt försökte politikerna också styra opinionsgrupperna och försvårade informationen till allmänheten. Opinionsgrupperna ansåg också att politikerna gick SKB:s ärenden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".