Samhällmediaeleverna Anna Rodas, Ester Nilsson, Matilda Ulming, Emil Svensson och Hanna Timan är besvikna på Nyköpings kommun. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.
nyköping

Ilska bland medieelever

2:37 min

Osäkerheten och ilskan är stor bland medieeleverna i Nyköping. I måndags fattade kommunstyrelsen i Nyköping beslutet om att Tessinskolans gymnasieelever ska flyttas över till Gripenskolan från och med 2014.

Igår var första dagen på utbildningen för Tove Ståhl och Lina Lundgård som går första året på Samhällmediaprogrammet. Ett program som inte var riktigt som de tänkt sig.

– Igår fick vi reda på att vi kanske inte skulle få några datorer. Det var delvis för datorerna vi sökte programmet, så att vi med hjälp av datorerna skulle kunna redigera.

– Det är just vårt program man skär ner på. Nu är jag förbannad på att vi inte får några datorer.

– Sedan fick vi reda på att vi inte får läsa någon media under första året. Det är tråkigt att kommunen skär ner så mycket på media. Det är många som sökt.

Det var i våras som förslaget att flytta Tessinskolans elever till Gripenskolan kom. Och strax efter föreslogs att medieeleverna skulle lämna sina lokaler i gamla Folkets hus för att flytta ihop med esteteleverna på Tessin.

Anna Rodas och Hanna Timan som går sista året på Samhällmediaprogrammet var med och ordnade en manifestation mot förslagen. Men de tycker inte att politikerna lyssnat på dem.

– Jag förstår inte hur de tänker.

Även bland lärare finns kritik.

– Många av oss är förbannade på att vi blir överkörda, säger Fride Jansson som är lärare på Samhällmediaprogrammet.

Han förstår inte att det ska sparas in på den utbildning som är bland de  populäraste i Nyköping och han säger att det är svårt att inte ha några tydliga besked att ge till eleverna, eftersom det fortfarande inte finns någon budget för utbildningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista