Lena Lagerkvist, ordförande för Adoptionscentrum i Södermanland. Foto: Anna Enkvist/Sveriges Radio.
sörmland

Allt färre väljer att adoptera barn

1:30 min

Antalet adoptioner minskar i landet och även i länet. Under förra året adopterades totalt 17 barn till Sörmland genom de auktoriserade adoptionsorganisationerna, nästan bara hälften så många som under 2005.

Det är de långa kötiderna som är en av anledningarna till minskningen, enligt Lena Lagerkvist, ordförande för adoptionscentrum i Sörmland.

– Hur man än vänder och vrider på det så är den här väntan en plågsam väntan, säger hon.

De långa kötiderna beror på olika anledningar. Det finns exempelvis färre barn tillgängliga för adoption än antalet familjer som vill adoptera. Idag väntar nästan ett 40-tal sörmländska familjer på att få adoptera och de kan få vänta länge. Enligt Lena Lagerkvist är det inte ovanligt med kötider mellan tre och sex år.

Att man får vänta, ibland upp till sex år, innan en adoption är genomförd, kan bidra till att man avstår från att adoptera och att antalet adoptioner därför minskar. Men det är inte den enda problematiken som den långa väntan för med sig. Socialstyrelsen har nämligen en åldersrekommendation, där man rekommenderar att man får vara högst 42 år när man ska adoptera och det kan medföra problem.

Det kan vara så att de söker en adoption när de är 38 år och med dagens kötider kan man raskt räkna ut att efter en fem, sex år när en adoption är genomförd så har man fyllt sina 42 år, förklarar Lena Lagerkvist.

– Vi har sett tragiska fall när man mitt i en adoptionsprocess är tvungen att avbryta den för att man inte får ett nytt medgivande för att man har fyllt 42 år. I organisationen pratar vi mycket om att det är åldersgränsen som har satt käpparna i hjulet och gör att man är så restriktiv i det här, slutar Lena Lagerkvist.

Anna Enkvist
anna.enkvist@sverigesradio.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista