Inga pengar till hemlösa

Det finns inga extrapengar till de hemlösa i Eskilstuna. Det beskedet har Frälsningsarmén nu fått på sitt erbjudande om att starta och driva en dagcentral för hemlösa. Förutsatt att de fått bidrag av kommunen.

Frälsningsarmén ville ha en samordning av alla resurser som finns i Eskilstuna kommun. Kommunens verksamheter och Frälsningsarméns erfarenheter skulle satsas i en dagcentral för hemlösa. Där skulle utbildad personal kunna slussa dem vidare till olika instanser beroende på vilken hjälp som behövs. Frälsningsarmén skulle stå som huvudman och ville ha två miljoner kronor om året. Men Eskilstuna säger att man inte har pengar.  

– Vi kan inte tillhandahålla den summa som de begär till en förening. Däremot kan vi gå in själva och stå för verksamhet i ett långt utvecklat samarbete med en frivillig organisation. Men att bara överlämna en så här stor summa av skattebetalarnas pengar till en förening att bedriva verksamhet ligger inte i linje med hur vi vill jobba. Det säger Ann-Sofie Bornemar, ordförande i arbetsmarknads- och familjenämnden i Eskilstuna. 

Men Harry Eklöv på Frälsningsarmén tror ändå att det hela blir av i någon form i framtiden. Även om det kanske inte blir i den form som man nu hade skissat på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".