Gifter fortsätter läcka när myndigheter dröjer med beslut

Långsam handläggning av Länsstyrelsen gör att miljögifter fortsätter att läcka från Industritippen i Vrena utanför Nyköping.  För två år sedan kom ett förslag om hur industritippen i Vrena skulle sluttäckas för att stoppa läckaget. Men fortfarandet har Länsstyrelsen inte tagit ställning i frågan.

För två år sen kom den internationella storkoncernen Saint Gobain Isover med ett förslag om hur industritippen i Vrena ska sluttäckas för att stoppa läckaget av giftiga ämnen.  Men förslaget har fastnat på länsstyrelsens bord och där ligger det fortfarande. Sluttäckningen av Saint Gobain Isovers industritipp är avgörande för hur giftläckaget från tippen ska stoppas inför framtiden. Görs täckningen rätt kan spridningen av dom cancerframkallande miljögifterna minimeras, vilket oroliga grannar länge krävt.

Länsstyrelsen har krävt att bolaget ska komma in med en plan för hur täckningen ska ske och för två år sen var planen klar - men länsstyrelsen har alltså ännu inte godkänt planen vilket gör att bolaget inte kunnat börja arbetet med att täcka tippen - läckaget av miljögifter fortsätter. Enligt länsstyrelsen har det inte funnits någon praxis på området vilket gjort det svårt att fatta något beslut. Länsstyrelsen har heller inte velat använda miljöbalkens tvångsåtgärder vid en konflikt mellan Saint Gobain och markägare i området och det har ytterligare försenat ärendet.

Länsstyrelsen hoppas nu kunna fatta beslut i höst så att täckningen av tippen sen ska kunna påbörjas - men det kommer att ta lång tid innan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".