Få bibliotekarier i skolbiblioteken

0:48 min

Var tredje skolbibliotek i länet saknar helt bibliotekarie. På de skolor som har bibliotekarie närvarar denne ofta bara två timmar om dagen eller mindre.

Enligt undersökningen Centrum För Lättläst har gjort är det få skolbibliotek som har bibliotekarie större delen av veckan. Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Siren ser allvarligt på det.

- Det är särskilt viktigt med bemannade skolbibliotek för de elever som är svaga läsare. Vi ska veta att brister i läsförmågan påverkar hela skolgången och hela livet, så en god start för detta är oerhört viktigt.

- Men det viktigaste är väl att det finns böcker på skolbiblioteken, svåra och lätta att läsa, varför är det så viktigt med en bibliotekarie också?

- Pedagogiskt bemannade skolbibliotek där man helt enkelt kan få hjälp och stöd, få sitt läsintresse stimulerat, få hjälp att hitta böcker som passar olika elever behov och därmed alla elevers behov, det är en förutsättning för att alla elever ska hitta läsgläjde och läsförmåga. Det räcker inte bara med böcker.

Sara Samuelsson
sara.samuelsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista