Åtalade för kalkbrottsmordet frisläppta

De tre män i 30-årsåldern som dömdes i tingsrätten för mordet på en 19-årig man i kalkbrottet i Barva utanför Eskilstuna för över tio år sedan försattes på fredagen på fri fot. Hovrätten beslutade på fredagen att släppa dem från häktningen i avvaktan på domen i hovrätten. De tre har varit häktade sedan oktober 2003.

Att de på fredagen försattes på fri fot i avvaktan på hovrättens dom kan innebära att de kommer att frias av hovrätten.

- Det kan mycket väl tolkas som att de frias, säger chefsåklagaren Lars Lundin, som själv inte i övrigt vill kommentera hovrättens besked.

- Det skulle vara mycket osannolikt att han fällas för ansvar. Allting tyder på att man gjort en helt annan bevisvärdering i hovrätten. Min klient är oerhört lättad. Vi har räknat med en frikännande dom, säger en advokat Lars-Åke Chorell, som försvarar en av de inblandade.

De tre männen dömdes i tingsrätten i Eskilstuna för några månader sedan till fängelse för mord. En dömdes mot sitt nekande till livstids fängelse, en annan dömdes också mot sitt nekande till tio års fängelse och den tredje personen dömdes till fyra års fängelse.

Tingsrättens dom byggde i stort sett på 27-åringens erkännande och utpekande av de två andra, men det fanns ingen teknisk bevisning som band de tre till mordet.

Mordet ska, enligt domen, ha skett i början av januari 1994. Fyra månader senare hittade sportdykare kroppen i det vattenfyllda kalkbrottet. Han var nedsänkt med ett 40 kilo tungt brunnslock runt fötterna och hade ett hål i bakhuvudet.

Enligt åklagaren mördades Andreas Bengtsson eftersom han hade skulder för knarkaffärer.

Det var hösten 2003 som en 27-årig man kom in på Jakobsbergs polisstation och erkände att han var delaktig i mordet och samtidigt pekade han ut de två andra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista