"Plötslig avvisning slag i ansiktet"

Helt utan förvarning stod polisen på torsdagsmorgonen utanför dörren och krävde att Raoul skulle följa med till Migrationsverkets förvar i Flen. Raoul är från ett land i Mellanöstern och lever med sin svenska fru i en stad i Sörmland. Men för att Raoul ska få ett uppehållstillstånd krävs att han reser tillbaka till sitt hemland och därifrån söker uppehållstillståndet.

Om Raoul, som egentligen heter något annat, reser tillbaka till sitt hemland utan pass riskerar han att hamna i fängelse, hävdar han själv.

- Polisen kom på morgonen och knackade på. De läste upp ett papper från Migrationsverket. Vi hade inte fått någon förvaring.

Mannen och kvinna har varit gifta sedan januari, men mannen måste ha ett pass så att han kan åka tillbaka till landet han kommer ifrån och söka uppehållstillstånd därifrån. Enligt hustrun har Migrationsverket lovat att ordna ett pass till honom och att de ska avvakta beslut om det.

- Så kommer det här som ett slag i ansiktet, säger Maria, som egentligen heter något annat.

Företrädare för flyktingförläggningen i Flen kan inte kommentera det enskilda fallet, men Rauls och Marias ombud stärker parets berättelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista