Sörmland

Hot mot politiker ökar

1:15 min

Hoten mot sörmländska politiker har ökat de senaste åren. Framför allt är det Sverigedemokrater som blivit hotade, uppger polisen.

Två exempel är de hotfulla händelser som drabbat Sverigedemokraterna Frida Grundström i Gnesta och Therese Borg i Eskilstuna.

Igår utsattes Sverigedemokraternas Frida Grundström i Gnesta för ett brandattentat och förra helgen kastade någon in en sten genom partikollegan Therese Borgs fönster.

Kvinnorna har även tidigare utsatts för andra hotfulla händelser.

Enligt Sverigedemokraterna har partiföreträdare till sin säkerhetschef framförallt anmält olika former av hot och skadegörelse. Störande vid sammankomster eller möten är också vanligt.

Partiet skriver i ett pressmeddelande att det är vanligt att medlemmar och sympatisörer har fått förtäckta hotbrev hemsänt.

Partiet hävdar också att det finns ett stort mörkertal och hänvisar till de hot som förekommer på olika sidor på nätet och de fall som inte anmäls.

– Det är en oroande utveckling vi ser. Trots att det idag finns en större vaksamhet hos polisen är politiskt motiverad brottslighet fortfarande ett stort problem i Sverige och mörkertalet är förmodligen stort. Till hösten kommer vi i riksdagen att lägga fram konkreta förslag på hur man kan komma till rätta med detta problem, skriver partisekretare Björn Söder i ett pressmeddelande.

– Ett stort problem som vi märkt är att personer som stör politiska möten inte lagförs för de brott de begår och att rätten att hålla ett tillståndsgivet möte inte värderas speciellt högt av samhället.

Poliskommissarie Fredrik Wallén säger att de polisanmälningar som kommer in till polisen från politiker sedan det senaste valet främst har kommit från Sverigedemokrater.

– Det är flest anmälningar från Sverigedemokrater. Vi märker en tydlig skillnad.

– Ett viktigt råd från polisen till politikerna är att man om man känner oro ska man kontakta oss, även om det inte är så konkreta saker det handlar om.

Karin Frimodig

karin.frimodig@sverigesradio.se

016-16 16 43

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista