Strängnäsmord var hedersrelaterat

Mordet i Strängnäs i somras var hedersrelaterat, skriver Svenska Dagbladet. En 24-årig kvinna mördades av sin man med 39 knivhugg eftersom hon inte gick med på att skiljas,  enligt polisen. Kvinnans släktingar i Irakiska kurdistan hotar med blodshämnd mot mannen, skriver tidningen.

Polisen trodde från början att det handlade om ett svartsjukedrama, men sedan nya omständigheter kommit fram anser polisens utredare att mordet ska betraktas som hedersrelaterat.

Kvinnan trivdes inte i Sverige och mannen kände sig misslyckad eftersom han inte kunnat ta svenskt körkort eller skaffa ett arbete. I förundersökningen berättade mannen att han hade velat skiljas. Det ville däremot inte hans hustru, för ”i hennes släkt skilde man sig inte”. ”Skiljer vi oss så kommer de att ha ihjöl dig där nere i Irak”

När mannen vårdades på lasarettet fick polisen uppgifter om att kvinnans släktingar letade efter honom och det gjorde att polisen hade extra bevakning.

Vid häktningsförhandlingen erkände mannen, men hävdade att det inte var meningen att döda hustrun. Motivet till dådet skulle istälelt ha varit att han misstänkte att hustrun hade varit otrogen och att han skulle framtvinga ett erkännande om det.

Parets barn bor hos mammans väninna i väntan på rättegången och domen mot pappan Mannen åtalades i augusti, men rättegången dröjer eftersom mannen genomgår en rättspsykiatrisk undersökning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".