Kommuner bryter mot lagen

Eskilstuna, Nyköping och Katrineholm bryter mot lagen. Det menar Skolverket eftersom kommunerna inte ger barn med skilda föräldrar rätt till skolskjuts från båda föräldrarnas bostäder.
Kommunerna menar att barnen bara har rätt till skolskjuts därifrån de är folkbokförda, medan skolverket menar att rätten till skolskjuts utgår från de adresser där barnet verkligen bor. - De flesta åberopar att barnet bara är folkborkfört på en bostad, men skollagen utgår ifrån de faktiska förhållandena, säger Göte Appelberg, chefsjurist på skolverket. Otte Pettersson är ansvarig för skolskjutsarna i Eskilstuna, som sagt nej till föräldrar som ansökt om skolskjuts från två adresser. - Idag är det folkbokföringsadressen som gäller. Har man gemensam vårdnad så borde man få åka från de adresser där man bor. Men nu är ju reglerna inte sådana och vi följer dem. Det är kommunförbundet också väldigt noga med så att inte vissa kommuner ger fördelar som inte andra ger. Ett liknande fall från Sigtuna har överklagats till Regeringsrätten och flera av de sörmländska kommunerna avaktar nu om Regeringsrätten ska ta upp fallet. Ett sånt beslut blir vägledande för samtliga kommuner i landet. Men vissa kommuner, till exempel Gnesta, beviljar redan nu skolskjuts från båda föräldrarnas adresser.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".