Sörmlandskommuner i uppror mot "snåla" Stockholm

En rad kommuner - bland annat fyra kommuner i Sörmland - har gått samman i något som man kallar LSS-upproret.  Kommunerna anklagar Stockholms stad för att inte ta sitt ekonomiska ansvar för människor som man placerat på olika vårdinrättningar.

Det hela handlar om att Stockholms stad har köpt vård från privata vårdinrättningar i bland annat Trosa, Gnesta, Strängnäs och Vingåker enligt LSS - lagen om stöd och service för funktionshindrade. Om ungefär ett och ett halvt år när det nya utjämningssystemet för LSS ska träda i kraft vill Stockholms stad inte längre betala för vården. Då tycker man att kommunen där vårdtagaren befinner sig ska betala.

Enligt socialdemokraten Viking Jonsson i Vingåker så kommer utjämningssystemet bara att ge kommunen drygt 2000 kronor per vårdtagare och dygn - samtidigt som det inte är ovanligt att kostnaderna uppgår till 8000 kronor per dygn:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".