Skavsta - transitflygplats för falska pass

Sverige används allt oftare som transitland för utomeuropeiska medborgare som vill ta sig till framför allt England med hjälp av falska pass. Ofta är det flygplatser som Skavsta flygplats i Nyköping som används.

Det finns inga exakta tal men rikskriminalpolisen får information och rapporter från lokala polismyndigheter, säger kriminalinspektör Olle Bröms vid rikskriminalpolisen

-Rapporterna ger oss anledning att fundera över att det här är något man bör titta på. Det är som det ser ut någon form av organiserad verksamhet, säger Olle Bröms.

Det är i många fall utomeuropeiska medborgare från Asien och östra Afrika som tar sig via Sverige till England. Arlanda är förstås en av de flygplatser som används, men sedan är det Göteborg-Säve, Malmö-Sturup, Nyköping-Skavsta och Västerås-Hässlö. Via Västerås-Hässlö tar sig minst tio utomeuropeiska medborgare med falska pass om året, enligt polismyndigheten i Västmanlands län, via Göteborg-Säve många gånger fler, säger Olle Bröms. Det här är flygplatser som har lågprisflyg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista