Riskerar tortyr om han skickas tillbaka

Tortyr och långa fängelsevistelser, det är vad som i värsta fall väntar den person som återvänder till Raouls gamla hemland i mellanöstern. Det säger Raouls juridiska ombud, Olle Wiberg. I fredags uppmärksammade vi Raouls öde sedan han hämtats av polisen och blivit inlåst i förvar i Flen. Ombudet Olle Wiberg hänvisar till amnestys rapporter.

I torsdags morse knackade polisen på Raouls dörr och tvångshämtade honom till migrationsverkets slutna förvar i Flen där han nu hålls inlåst. Raoul har sedan i vintras en svensk fru som han bor med här i Sörmland och han säger att han är beredd att åka tillbaka till sitt gamla hemland för att där pånytt söka asyl, enligt de regler som gäller.

Men han måste ha giltiga identitetshandlingar annars riskerar han att hamna i onåd.

Olle Wiberg är kritisk till att Raoule nu är satt bakom lås och bom eftersom Raoul hela tiden varit samarbetsvillig. Enligt Wiberg så kan det faktum att Raoul sökt asyl här vara tillräckligt för att det ska anses att han varit regimkritisk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".