Oroliga metallare i Oxelösund

På måndagen inleddes fackförbundet Metalls kongress där man bland annat ska rösta om förbundet ska gå ihop med Industrifacket eller inte.

Ombuden från avdelningen i Oxelösund har ännu inte beslutat om de ska rösta för eller emot en sammanslagning. Anledningen är att i det förslag om samgående som nu ligger så måste en avdelning ha minst 4500 medlemmar och mest 10 000 medlemmar.

I Oxelösund har man idag 3000 medlemmar och med de nya reglerna skulle avdelningen försvinna för att ingå i en större.

- Det skulle innebära klara försämringar för våra medlemmar, säger Owe Jansson förtroendevald på avdelningen i Oxelösund som menar att den fysiska närheten till medlemmarna är viktig.

För att rösta ja till en sammanslagning vill man få igenom en förändring som innebär att man kan få dispens för hur många medlemmar som minst får finnas i en avdelning. Får man igenom den ändringen så är man beredd att följa förbundsstyrelsen förslag och rösta för en sammanslagning med Industrifacket, i annat fall röstar man emot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".