Vart fjärde däck slitet

Många sörmländska bilister har för dåliga däck. En fjärdedel av de däck som kontrollerats i den däckrazzia som genomförs på flera håll i länet har varit slitna.

Däckrazzian inleddes på de sörmländska vägarna förra veckan och är den första i sitt slag i landet. Polisen stoppar bilisterna längs vägarna för att mäta bildäckens mönsterdjup. Hittills har 26 procent av de undersökta förarna haft slitna däck, ett mönsterdjup mellan noll till tre millimeter. Men bara en procent kör med minst ett olagligt däck, med ett mönsterdjup som är mindre än 1,6 millimeter. Före den frivilliga kontrollen får förarna frågan i vilket skick deras däck är i, och bara åtta procent anser att deras däck är slitna. 

Andelen som kör med för lite luft i minst ett däck är tio procent. De flesta förare kollar också lufttrycket alldeles för sällan, 62 procent uppger att det var mer än en månad sedan de kontrollerade detta.

Däckrazzian är ett samarbete mellan polisen, trafiksäkerhetsorganisationen NTF, Bilprovningen och Däckbranschens informationsråd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista