Funktionshindrade kan drabbas hårt av kommunernas bråk om pengar

Konflikten mellan fyra sörmländska kommuner och Stockholms stad om hjälpen till funktionshindrade gör att de funktionshindrade i slutändan kan komma att drabbas. För de 12 personer med funktionshindret autism som i enlighet med LSS, lagen om stöd och service för funktionshindrade bor på Stiftelsen Linden i Vingåker är framtiden oviss. Om det inte blir en lösning på pengabråket.

Konflikten handlar om att Stockholm stad inte längre vill betala för funktionshindrade kommuninvånare som de har utplacerade på olika hem och boenden i andra kommuner i bland annat Sörmland. Ett sådant boende är stiftelsen Linden i Vingåker. Där anser nu Stockholms stad att Vingåker ska ta kostnaderna eftersom stiftelsen Linden ligger i den kommunen. Vingåkers kommun kontrar med att man inte har pengar till det, och inte tänker betala heller. Ett bråk om pengar mellan kommuner, som i slutändan kan drabba de funktionshindrade.

– Vi har inget avtal med Vingåkers kommun och tänker inte skaffa något sådant. Det säger Susanne Mulder, verksamhetsansvarig på Stiftelsen Linden.

Om kommunerna inte kan komma överens kan resultatet därför bli att de 12 funktionshindrade med autism som nu bor där inte kan bo kvar. Och med dem många andra. För också Strängnäs, Trosa och Gnesta bråkar med Stockholm om LSS-betalningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".