Hoppet tänds för bullerstörda grannar till Skavsta

Bullret från Skavsta flygplats har ökat kraftigt det senaste året - det hävdar Inger Berg som bor vid Djälps gård utanför Nyköping. Men nya strängare bullervillkor för bland annat Arlanda gör nu att hoppet tänds också för henne.

Det var efter Ryanairs kraftiga satsning på Skavsta förra året som Inger Berg märkte av en ökning av bullret. Hon har begärt att flygplatsen ska bullerdämpa huset där hon bor - men hittills utan resultat. Inger Berg bor på gränsen till en inflygningszon och grannhuset bara ett par hundra meter bort är en av de handfull fastigheter som hittills fått bullerdämpande åtgärder bekostade av flygplatsbolaget.

I Skavstas miljövillkor så är det bara den som minst tre gånger per dygn i det närmaste alla dagar om året blir störd av ett genomsnittligt bullrande flygplan som har rätt till bullerdämpande åtgärder. Störningarna vid det hus där Inger bor har hittills inte ansets så omfattande.

Men det senaste året har flera flygplatser - nu senast Arlanda häromdagen - fått nya betydligt strängare bullervillkor där betydligt flera grannar får rätt till bullerdämpande åtgärder.  Enligt Miljööverdomstolens dom för Arlanda så räcker det med 450 störningstillfällen om året för att grannar ska få rätt till åtgärder jämfört med dom över 1000 störningar som Skavstas grannar måste tåla.

För Inger Berg ger Arlandas nya miljövillkor nytt hopp och hon är klar över sina krav:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista