65 elever anslöt till frivillig stödundervisning i matte i Eskilstuna. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
eskilstuna

Gymnasieelever får extra stöd i matte

3:39 min

Skolan hinner inte alltid ge den hjälp elever behöver för att förstå matte. Men en gång i veckan finns den ideella föreningen Mattecentrums volontärer på plats i Rinmanskolan för att ge eleverna det stöd de behöver.

Det är måndag kväll på Rinmanskolan i Eskilstuna och högst upp på fjärde våningen samlas gymnasieungdomar i två klassrum och ute i korridoren. Framför sig på borden har de miniräknare, block och matteböcker.

Den ideella föreningen Mattecentrum har precis startat sina räknestugor för terminen och 65 elever har anmält sig för att få hjälp. De elever som vill ha lugn och ro sitter försjunkna i sina böcker i något av klassrummen, de elever som föredrar att diskutera lite mer högljutt har slagit sig ner vid något av borden utanför i korridoren.

Oalid och Armon har valt att sätta sig i ett av klassrummen och berättar varför de tycker att det är bra att få extra hjälp med matten.

– Det är gratis hjälp, varför ska man tacka nej till det? Ibland hinner inte läraren med, här får jag den hjälp jag behöver.

- Man behöver bra betyg i grundämnen, speciellt om man ska gå på högskola. Så behöver man stöd i matte, så har man chansen att få det här.

Mattecentrum erbjuder hjälp med all matte på gymnasienivå, men även hjälp med biologi, kemi och fysik. Deniz Aladagli är projektledare för Mattecentrum i Eskilstuna och hon berättar att idén till räknestugan föddes när hon själv studerade matte och tyckte att det var lite kämpigt.

– Så jag tänkte att det borde finnas någonstans att gå, och startade Mattecentrum. Det är väldigt uppskattat, jag har fått jättemånga fina mejl från elever som gått här och tackat oss för att de klarat gymnasiematten. Så det känns väldigt bra att få erbjuda läxhjälp men också att motivera elever att studera.

Mattecentrum ordnar räknestugor i Eskilstuna två gånger i veckan, på Rinmangymnasiet på måndagar och på Rekarnegymnasiet på onsdagar. Pensionären Rolf Gedin är en av tio volontärer som hjälper till i räknestugan och för honom är det ett sätt att få fortsätta med det som var roligast med jobbet som lärare, att få elever att förstå matematik.

– De blir glada, och får den där aha-upplevelsen och det är det som är roligt med det här jobbet. Och här har vi tid att prata med eleverna, den tiden får eleverna kanske inte i skolan, med en stor klass och där läraren kanske är stressad.

– Man behöver förstå grunden i matte, man får inte lära sig det utantill, vilket elever kanske gör ibland, och då blir det tom kunskap. Men det kanske vi kan reparera här, eftersom vi har tiden.

Tünde Simó

016-16 16 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista