Rykten om P10:s framtid

Med en vecka kvar till det slutliga beskedet om vilka regementen som föreslås läggas ned i den stora försvarsbantningen har nu spekulationerna startat. Enligt TV4 finns Sörmlands regemente, P10 i Strängnäs med på en hemlig lista över de sju förband som ska bort.

Det var i går kväll som TV4 avslöjade att det skulle finnas en hemlig lista över de förband som var aktuella för en nedläggning. Det trots att man från politiskt håll hittills varit noga med att inte starta rykten om nedläggningar innan förslaget skulle tas av regeringen och offentliggöras i nästa vecka.

En arbetsgrupp har under våren rest runt och besökt regementen över hela landet, för att sen ta fram underlaget för förslaget om vilka förband som ska läggas ned. Gruppen har också besökt P10 i Strängnäs.

Från P10: s och Strängnäs kommuns sida har man på många sätt försökt påpeka fördelarna med regementet för beslutsfattarna. Man har bjudit in de sörmländska riksdagsledamöterna att besöka P10 och landshövdingen och Strängnäs kommunpolitiker har också uppvaktat försvarsministern i Stockholm. Skulle P10 försvinna skulle det betyda att drygt 500 arbetstillfällen skulle försvinna i Strängnäs. Och det skulle påverka orten negativt säger informationschefen på P10 Ville Glatz. Men trots rykten om en förbandsnedläggning tycker flera av Strängnäsborna som vi pratade med, att framtiden för Strängnäs även utan P10 är mycket positiv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista