flen

Lång väg till postombud upprör

1:30 min

De drygt 800 invånarna i Sparreholm förlorade nyligen sitt postombud i den lokala matvaruaffären och är hänvisade till närliggande postombud, exempelvis i Flen. Det tycker Sparreholmsborna Ann-Sofie Andeborg och Inger Holm är dåligt.

– Det är inte bra. Jag beställer mycket och jag har inte körkort eller bil och att ta en buss in till Flen för att hämta ut paket är inte något man vill göra hela dagarna, säger Ann-Sofie Andeborg Carlsson.

– Ska jag säga vad jag tycker? Jag tycker att det är skit! Vi har lite väl långt till postombudet som det är just nu, säger Inger Holm.

Trots att nedläggningen inte upplevs som något positivt av de som bor i Sparreholm uppger både Posten och Tobias Björk, den nuvarande föreståndaren för butiken som tidigare var ett postombud, att det inte inte fanns någon möjlighet att längre kunna ha kvar postombudet på orten.

– I början av sommaren var det meningen att affären skulle stänga och då var vi tvungna att säga upp avtalet med posten. Efter det bestämdes det att vi skulle försöka hålla affären öppet till nyår. Men posten ville inte ändra sitt beslut eftersom de ändå skulle vara tvungen att avsluta avtalet vid nyår, säger Tobias Björk.

Enligt Ove Eriksson, som är teamchef för postombudsnätet i mellansverige, finns det inga planer på att öppna något nytt postombud i Sparreholm.

– Vi har valt vår strategi och det är att jobba med livsmedelsbutiker, framförallt Ica, Coop och Axfood, och något sådant alternativ finns inte i Sparreholm så just nu finns inga sådana planer. Vi har valt att jobba med de här kedjorna för när man åker och handlar man kan man göra det samtidigt som man åker till posten, så vi ser det ändå som ett rätt så bra alternativ att åka till Flen, säger Ove Eriksson.

Anna Enkvist

Anna Enkvist. Foto: Sara Choghrich/Sveriges Radio.

016-16 16 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.