sörmland

"Äldre par ska ha rätt att bo tillsammans"

1:38 min

På flera håll i länet finns det fortfarande ingen garanti för äldre par att bo ihop på äldreboenden. Regeringen vill nu tvinga landets kommuner att erbjuda parboende. Arne Kojefors fick kämpa för att bo tillsammans med sin Gunnel.

– Man ska inte behöva strida för att få bo tillsammans när man blir gammal, säger Arne Kojefors i Eskilstuna.

I Eskilstuna finns ingen garanti för äldre par att bo tillsammans om den ena blir sjuk och behöver flytta in på ett äldreboende.

Förra året uppmärksammade P4 Sörmland och andra medier paret Kojefors, som bott tillsammans i mer än 60 år när Gunnel blev demenssjuk. Gunnel behövde flytta in på äldreboende, men kommunen kunde inte garantera att Arne skulle få flytta med.

Efter uppmärksamheten i media och efter att kommunen utrett deras situation fick Arne Kojefors till slut som han ville. Sedan 1,5 år tillbaka bor han tillsammans med Gunnel i en lägenhet på äldreboendet Lagersbergsgården.

Från och med nästa sommar måste alla kommuner ge par den här möjligheten om regeringens lagförslag går igenom.  Detta alltså även om den ena i paret är frisk och klarar sig själv ska alltså hon eller han få följa med sin partner.

I Trosa och Gnesta får par bo ihop på äldreboenden, även om den ena är tillräckligt frisk för att bo hemma, och i Nyköping och Oxelösund tog politikerna beslut om parboendegaranti förra året, efter mediestormen kring paret Kojefors.

I Katrineholm och Strängnäs saknas ännu politiska riktlinjer kring parboenden, men kommunerna uppger att de har lyckats ordna med parboende varje gång de fått förfrågan. De får sådana önskemål ett par gånger om året.

I Eskilstuna ska politikerna besluta om riktlinjer för parboende senare i höst. Men majoriteten i Vuxennämnden vill inte kalla det för en garanti, som man gör i Nyköping.

– Egentligen kan man säga att det är en fråga om ord eller retorik. Vi kommer också garantera möjligheten till parboende, säger Joel Hamberg (V), vice ordförande i Vuxennämnden.

I Flen finns däremot inga möjligheter att flytta med sin partner om hon eller han behöver bo på äldreboende, enligt Stefan Zunko (S), socialnämndens ordförande i Flen.

– Den andra får tyvärr bo hemma, men diskussionerna pågår mot bakgrund att vi ska bygga ett nytt äldreboende och hur vi ska lösa frågan där, säger Stefan Zunko.