sörmland

Hälsocoacher ska ge äldre bättre hälsa

1:44 min

Tillsammans med Statens Folkhälsoinstitut och Socialstyrelsen ska Vingåker, Eskilstuna och Gnesta satsa på hälsocoacher. Detta för att pensionärer mellan 60-75 år ska få bättre hälsa.

Meningsfulla aktiviteter, social samvaro och förändrad livsstil är en del av det som ska ge deltagarna ett aktivt och hälsosamt åldrande.

2018 kommer 23 % av Gnestas invånare att vara 65 år eller äldre. Då vill man se till att det finns verksamhet som passar dem.

Där kommer 125 personer, som har förhöjt blodtryckt, för stort midjemått eller typ 2 diabetes att delta i hälsoprojektet.

90 av dem kommer att ha samtal med hälsocoacher och kommer att bli rekommenderade att delta i aktiviteter, som äger rum på mötesplatser i kommunen.

– På de här mötesplatserna ska det finnas aktiviteter som bygger på fysiska aktiviteter, goda matvanor där man ska prata kring hela måltiden, det ska självklart även vara sociala aktiviteter som är minst lika viktiga och man ska även kunna komma till de här ställena och känna meningsfullhet och delaktighet, säger Anna-Karin Åström, samordnare för projektet i Gnesta.

Det finns också en kontrollgrupp, som inte får samtala med en hälsocoach och som inte heller behöver delta i aktiviteterna på mötesplatserna. Det är för att man efter tre år ska redovisa hälsoläget hos de två olika grupperna och då ska man bland annat utreda hur stor roll hälsocoacherna och aktiviteterna har haft i en eventuell hälsoförändring.

Gnestabon Monica Thunberg är positiv till hälsoprojektet.

– Jag tycker att det låter väldigt klokt och sunt för den som vill och orkar vara med, säger hon.

Tror du att det behövs någonting sådant här i Gnesta?

– Ja, det tror jag. Väldigt många sitter bara inne och glor ut och är isolerade och ensamma. Det här är ett sätt att träffas, konstaterar hon avslutningsvis.

Anna Enkvist

Anna Enkvist. Foto: Sara Choghrich/Sveriges Radio.

016-16 16 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.