Nyköping

Kommunen satsar på Å-promenaderna

1:25 min

Bättre belysning och en ny gångbro utmed Nyköpingsån ska göra promenaden tryggare och öka tillgängligheten till det lokala kulturområdet vid Bryggeriet.

– Jag går aldrig längs ån på kvällarna. Jag tycker det är lite otäckt att gå ut och gå i mörker. Det har jag inte så stor lust med, säger Elisabeth Karlsson.

Hon tycker att belysningen kring Å-promenaden är för dålig, men nu har Nyköpings kommun beslutat att sträckan mellan Stadsbron och Korsbron vid Bryggeriet ska få bättre belysning. Något Elisabeth Karlsson uppskattar.

– Ja, det tycker jag är bra. Det behövs, för det är mörkt på de flesta ställen där nere.

Men enligt kommundirektör Erik Carlgren handlar det inte bara om att skapa trygghet.

– Det är alltså hela området som ska bli trevligare, attraktivare och göra det mer spännande att gå där. Vi ska inte bara skaffa belysning för att göra det ljust på gångvägarna utan vi ska också lysa upp en del träd och broar så att det blir en upplevelse att gå där, säger Erik Carlgren.

Och förutom ny belysning ska kommunen också bygga en gångbro på utsidan av Bryggeriet och enligt Erik Carlgren kommer den totala kostnaden hamna på dryga 2 miljoner kronor.

– Vi har en passage där det saknas gångvägar idag. Och då bygger vi helt enkelt en gångbro som kommer hänga på utsidan av Bryggeriet över ån. Och så kommer man då att på ett bra sätt lotsas in i Bryggeriområdet, säger Erik Carlgren.

– Det är ju det område där vi samlat väldigt många konsthantverkare, konstnärer och utställningslokaler, så det kan vara spännande att ha som en del av Å-promenaden.

Sara Samuelsson

sara.samuelsson@sverigesradio.se