strängnäs

Ikväll klubbas kritiserat skolförslag

1:54 min

Ikväll ska det beslutas om skolans framtid i Strängnäs. Barn- och utbildningsnämnden väntas klubba det kritiserade förslaget till omorganisation av fem skolor.

Mats Persson har startat en namninsamling mot omorganisationen och fått in runt 1 300 namnunderskrifter.

– Man kastas fram och tillbaka i förtvivlan, säger han och fortsätter.

– Det måste finnas andra möjligheter och lösningar som funkar för alla, inte bara politiker och tjänstemän.

Mats Persson har knackat dörr, stått utanför stans mataffärer och väntat vid tågstationen i jakt på namnunderskrifter till protestlistan, som alltså handlar om kommunens förslag att göra om fem olika grundskolor i Strängnäs.

Tre av dem, Finningeskolan, Vasaskolan och Tosteröskolan, ska ta de yngre eleverna.

När barnen där sedan slutar trean får de börja på Karinslundskolan eller Paulinska skolan, som ska ta mellan- och högstadieelever.

Det som oroar många föräldrar är att mellanstadieelever ska blandas med högstadieelever. Även längre och osäkrare skolvägar oroar.

Nichlas Berger är en förälder, som har blivit så pass upprörd av kommunens sätt att hantera frågan, att han nu har skrivit till regeringen.

– Jag ville belysa hur politiken bedrivs i Strängnäs kommun.

– Jag ställer mig frågan om inte kritiska föräldrar är en anledning för kommunen att backa.

Brev till regeringen, namninsamlingar och en facebookgrupp, är alltså några av de vägar föräldrar i Strängnäs försökt ta för att stoppa kommunens planer på att kasta om i skolans värld.

Frågan är om det räcker.

Ikväll sammanträder barn- och utbildningsnämnden och då ska slutgiltigt beslut tas om det hela är det tänkt.

Bakgrunden till planerna är att eleverna väntas bli ungefär 400 färre de närmaste åren och skolförvaltningen motiverar förslaget bland annat med ett överskott på lokaler.

Men trots protester och över 1300 namnunderskrifter och en livlig debatt på Facebook så kommer beslutet att tas ikväll säger Fredrik Lundgren, barn- och utbildningsnämnden (FP).

– Jag ser inga sådana utsikter nu. Det är väl förankrat. Vi kommer inte att skjuta på beslutet. Vi lyssnar, men vi lever inte i en namnlistedemokratidemokrati elelr en facbookdemokrati utan vi har en representativ demokrati.