Politikerpensioner

Företagande politiker får behålla politikerpension

2:16 min

Om en före detta politiker som har rätt till visstidspension tar ett jobb så minskas pensionen med en viss summa. Men det gäller inte om de tar ut vinst från företag, eller har överskott av kapital.

Enligt Sveriges Kommuner och Landsting, SKL:s grundregler, får de behålla politikerpensionen fullt ut.

Håkan Bratt tidigare kommunalråd i Gnesta, Ia Frykman tidigare oppositionsråd Eskilstuna, Tommy Hamberg tidigare kommunalråd i Eskilstuna  och Gustaf Wachtmeister landstingspolitiker har en sak gemensam.

Alla har under åtminstone perioder de senaste åren fått ut mellan 13 000 och 35 000 kronor i månaden i politikerpension, utan att behöva söka några nya jobb. Men de har också haft egna företag eller suttit med i bolagsstyrelser, och några av dem har haft inkomst av kapital.

Den typen av inkomster behöver de före detta politikerna inte berätta om. När de på heder och samvete ska uppge vad de tjänar, för att politikerpensionen ska räknas ned på grund av inkomst.

Sveriges Radios granskning av politikerpensionerna har visat på extrema fall där en politiker i Norrbotten ett år fick ut full politikerpension trots att han hade inkomst av kapital på 14 miljoner kronor.

I Sörmland kunde moderaten Gustaf Wachtmeister år 2009 få ut en politikerpension på drygt 250 000 kronor, trots sidoinkomster på 150 000 kronor och en kapitalinkomst på närmare 140 000 kronor. Han tycker inte att kapitalinkomsterna ska påverka politikerpensionens storlek.

– Inkomst av kapital har ju inget med tjänst att göra. Det är ju omplaceringar av tillgångar , säger han.

Tycker du att det är rimligt?

– Jag har inga synpunkter på det, säger Wachtmeister.

– De har väl samma skyldighet som oss andra, att ställa sig här och söka jobb, säger Kristoffer Sund, arbetssökande i Nyköping.