eskilstuna

Undersökning och besked vid samma besök

1:43 min

Kvinnor med misstänkt bröstcancer får nu undersökning och besked under ett och samma besök på Bröstcentrum på Mälarsjukhuset.

Genom den här satsningen slipper kvinnor som misstänker sig ha drabbats av bröstcancer en ibland lång och oviss väntan.

Undersökning, mammografi, ultraljud och andra prover görs direkt och resultatet presenteras innan patienten går hem.

– För kvinnan är det jättestor skillnad mot tidigare. Tänk att slippa åka på flera undersökningar och träffa flera olika personer, säger Therese Johansson, tillförordnad vårdenhetschef på mammografienheten.

Det är sedan i våras som sörmländska kvinnor som har olika misstänkta symtom i brösten tas om hand snabbare. Genom att som första sjukhus i landet låta en sjuksköterska ta över en del av det som tidigare gjordes av läkare så kan besökarna på Bröstcentrum på Mälarsjukhuset nu också få besked redan samma dag.

Och det här tycker bröstcancerpatienten Agneta Öhman är ett stort framsteg. Hon fick själv vänta i veckor på sitt besked.

– Det låter helt fantastiskt för dagarna och nätterna som man väntar på besked kan kännas långa.

Agneta Öhman säger sig ändå ha haft tur, hon kom i tid och hennes tumör hade inte spritt sig.

Men med det som kallas one-stop clinic får nu 30 till 40 kvinnor i månaden på Brösteneheten besked redan samma dag om vad som finns i bröstet.

Tidigare revirtänkande är brutet - i one stop clinic samarbetar nu kirurgen, radiologen och onkologen och dessutom ingegreras labbet på patologen i verksamheten.

Den som fått överta delar av det läkare tidigare gjorde är sköterskan Ann Murtomäki som alltså redan samma dag gör den kliniska bedömningen alltså undersöker bröstet - och vid behov skriver remiss.

– Det är så skönt. Jag känner att jag gjort ett bra jobb när patienterna går hem och säger att de blev lugna av att vara här.