Sörmland

(S)vänger i regionfrågan

4:44 min

Socialdemokraterna i Sörmland backar nu från linjen att Sörmland och Stockholm borde bilda en gemensam region, sen Sörmland gång på gång fått nobben av 08-orna. Nu vill partiet se en region Östra Mellansverige.

Gång på gång har Sörmland frågat chans på Stockholm i regionfrågan, och lika många gånger har Sörmland fått korgen av stockholmarna.

Socialdemokraterna i Sörmland drar nu sina slutsatser av dramat och slutar flirta med den stora grannen i norr, och lägger helt om linje.

Istället vill partiet nu se en ny region kallad Östra Mellansverige. I den tänker partiet sig att Östergötland, Örebro, Västmanland och Uppsala län ska ingå.

Det här beslutade socialdemokraterna vid distrikets förtroenderådsmöte igår, som sammankallats just för att diskutera den framtida regionindelningen. Partiet vill nu att Sörmland bjuder in grannlänen för överläggningar.

Socialdemokraterna anser att en framtida region med de fem utpekade länen skulle stärka Östra Mellansverige som ett nav för forskning, tillväxt och hälso- och sjukvård.

Partiet säger därmed nej till Sveriges kommuner och landsting, SKLs utredning i våras, där Sörmland föreslogs ingå i en region med förutom Västmanland, Örebro och Uppland även Dalarna och Gävleborg.

En sådan region, skulle enligt de sörmländsla socialdemokratena bli för stor.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Fråga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.