GOLF

Seger till Sverige i Solheim Cup

Anna Nordqvist tog tillsammans med resten av det Europeiska laget hem segern i Solheim Cup. Anna tog två segrar och förlorade två av sina matcher.

Inför säsongen var drömmen att komma med i Solheim cup-laget. Till slut blev det mycket mer än så för Caroline Hedwall. Hennes upphämtning säkrade Europas första seger mot USA sedan 2003.

Att vara nykomling i Solheim cup-sammanhang sätter golfspelare på nya okända prövningar. Ryann O'Toole och Hedwall var två som hanterade det på två helt olika sätt. För O'Toole slutade det med tårar och en kollaps. Om det var några tårar för Hedwall så var det enbart av glädje.

När 24-åriga O'Toole helt missade en chipp in på 18:e hålet, betydde det att svenskan hämtat upp två håls underläge, men framför allt: Europa var mästare för första gången sedan 2003.

Att O'Toole ändå tog tre poäng under helgen på Irland var då knappast någon tröst.

Att Hedwall blev en av segerhjältarna däremot ytterst rättvist.

– Jag kände att hon var lite skakig och när jag vann ett så var det bara birdie som gällde, sade Hedwall om avslutningen.

– Det var fantastiskt kul. Det här har varit en av de roligaste veckorna i mitt liv.

Bland övriga europeiska hjältar fanns en norsk stjärna som äntligen fick visa sin klass i singelspelet. Suzann Pettersen visade stor kyla när Europa under söndagseftermiddagen höll på att tappa bort segern, och visade styrka när det väl behövdes.

Inför de tolv avslutande singlarna gick Europa och USA ut i ett lika, 8-8, vilket talade helt för ännu en amerikansk seger.

USA fick dock genast en motgång och Europa en gratispoäng när stjärnan Cristie Kerr lämnade återbud på grund av skada och Karen Stupples tilldelades segern, hennes första någonsin i Solheim cup.

Men efter regn- och blixtuppehåll började - som väntat - de amerikanska poängen att ramla in. Anna Nordqvist och Maria Hjorth svek när de förlorade mot Morgan Pressel och Christina Kim. Laura Davies som storspelat på lördagen förlorade och USA kunde för första gången under helgen gå upp i ledning.

Det skulle komma att avgöras på sluthålen, och då klev Europa för första gången i årets tävling fram som starkast.

Suzann Pettersen satte press på Michelle Wie som hamnade i bunkern på det 18:e hålet. Norskan sänkte sedan putten som betydde att hon vänt underläge på de tre avslutande hålen.

Spanska rookien Azahara Munoz tog ledningen på 17:e mot USA:s veteran Angela Stanford. Hedwalls halva poäng betydde att även om spanjorskan tappade segern skulle inte Europa göra detsamma.

Slutresultatet blev sedan 15-13 till Europa efter att spanjorskan Azahara Munoz vunnit. För svensk del betydde det att Sophie Gustafson bidrog med maximala fyra poäng till Europa. Maria Hjorths facit blev en seger och tre förluster, Anna Nordqvists två segrar och två förluster.

Hedwalls resultat blev två segrar, en förlust, en delad match och framför allt: huvudrollen när det skulle avgöras.