Svårt för (s) att driva igenom ny bergtäkt i Nyköping

Mycket talar för att socialdemokraterna i Nyköping kommer att få svårt att genomdriva förslaget om en ny bergtäkt, intill det påbörjade villaområdet Stenbro, i kommunfullmäktige ikväll. De borgerliga har reserverat sig, och är emot förslaget, och är också vänsterpartiet osäkra.

-Vi kommer att yrka på återremiss av ärendet, för det är så mycket osäkerhetsfaktorer som dykt upp, säger västerpartisten Harriet Johansson.

Vilka tänker du på då?

-Framför allt radonhalten, och det är stora massor under ett stora antal år som kommer att brytas där, nära tätorten, säger Harriet Johansson.

Svårigheterna tornar nu upp sig för socialdemokraterna, då det gäller förslaget om en ny bergtäkt i närheten av det nyss påbörjade villaområdet Stenbro.

I kommunstyrelsen kunde socialdemokraterna i kraft av egen majoritet köra över oppositionen, men i fullmäktige måste socialdemokraterna övertyga minst ett annat parti att det är en bra idé med en bergtäkt så nära tätorten under 10-20 år framåt i tiden.

Flera politiker har retat sig på att nyblivna tomtägare inte fått information om bergtäkten, och de ställer sig mycket undrande till att kommunens egen radonrapport inte lyfts fram.

Frågan är om vänsterpartiet kommer att hålla fast vid kritiken och säga nej till bergtäkten, om inte partiets krav på återremiss får gehör. Kommunfullmäktigeledamoten Harriet Johansson (v) säger att hon personligen kommer ha svårt att säga ja till förslaget som det ser ut idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista