Fler kommunhus i Sörmland låser dörrarna

Allt fler kommunhus i Sörmland är låsta för allmänheten. Men för bara några år sedan var inte ett enda kommunhus i Sörmland låst. De kommuner som låst sina kommunhus kan inte peka på att någon specifik säkerhetsrisk, istället talar man om ett förändrat samhällsklimat och en osäkrare omvärld.

Kommunhuset i Strängnäs låstes förra våren, i Nyköping är det låst sedan flera år och i Katrineholm är en låsning på gång.

-Det finns ett större hot. Vi vet att bilden i övrigt världen har förändrats. Plötsligt kan saker hända i vilken stad som helst på vilken ort som helst. Och när det gäller Sörmland så ser bemanningen av poliser, upplever vi, något mindre ut, och då gör det att vi känner att det här vore bra att göra, säger Agneta Silfver Holst, tillförordnad säkerhetsansvarig på Strängnäs kommun.

De mest konkreta hoten säkerhetsansvariga kan peka på är förekomsten av stölder från tjänstemän- och politikers arbetsrum, och stökiga besök från alkohol- och drogpåverkade personer.

Men det finns de som menar att låsta kommunhus och andra säkerhetsrutiner inskränker demokratins villkor. Benita Wikström, socialdemokratiskt kommunalråd i Oxelösund tycker inte att politiker ska låsa in sig.

-Jag har en bestämd uppfattning om att kommunhus ska vara öppna och tillgängliga för allmänheten, säger Benita Wikström (s).

-När tant Agda, 70 år, är arg på mig, ska hon komma in på mitt rum och slå käppen i bordet. Om vi låser in oss i kommunhusen främjar vi oss från de vanliga människorna och blir nån sorts elit som sitter inlåsta. Jag vill inte ha det så, säger Benita Wikström (s).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".