Ingen katastrof om P10 läggs ned enligt riksdagskvinna

Strängnäs kommer inte att behöva så mycket statligt stöd om P10 läggs ned jämfört med andra regementsorter som är hotade. Det menar Elina Linna, sörmländsk riksdagskvinna för vänsterpartiet.

Hon hävdar att effekterna för Strängnäs inte kommer att bli så stora som på andra orter. Och hon säger att hon har svårt att vara lokalpatriot i den här frågan och kommer inte att agera på något särskilt sätt för att bevara P10.

Eftersom Strängnäs är den snabbast växande kommunen i Sörmland och ligger i en expansiv region, som Mälardalen, så finns det goda förutsättningar när det gäller sysselsättningen om P10 läggs ned och uppemot 600 jobb försvinner, säger Elina Linna, vänsterpartiet. Hon jämför då med Östersund där närmare hälften av försvarets förband hotas av nedläggning.

Elina Linna anse att staten ska gå in och skapa ersättningsjobb till de orter som drabbas, men att Strängnäs då inte är en prioriterad ort om P10 läggs ned. Och eftersom vänsterpartiet är för ett bantat försvar är det naturligt att regementen läggs ned, säger hon.

Det finns viktigare saker att diskutera än regementsnedläggningar, menar Elina Linna, som exempelvis allmän frivillig och könsneutral värnplikt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".