Köerna till psykiatrin ökar

Köerna inom psykiatrisk vård i Sörmland växer, och allt fler söker psykiatrisk hjälp. I Nyköping kan man idag få vänta upp till ett halvår på att få träffa en psykolog. Samtidigt är det brist på legitimerade psykologer, och på Mälarsjukhuset i Eskilstuna saknas ett tiotal sjuksköterskor.
Upp till sex månader kan patienter behöva vänta på att få träffa en legitimerad psykoterapeut vid Nyköpings lasarett, för att få en bedömning av vilket vårdebehov patienten har. På Mälarsjukhuset i Eskilstuna är väntetiden i snitt en till två månader för olika former av psykiatrisk vård. -Även det är för länge, säger Anders Welander som är chefsöverläkare på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Samtidigt är det brist på personal. På Nyköpings lasarett skulle man behöva minst en legitimerad psykolog till. På Mälarsjukhuset saknas framför allt sjuksköterskor med psykiatrisk kompetens. Att fler söker vård är i grunden positivt, enligt Anders Welander är chefsöverläkare på Mälarsjukhuset i Eskilstuna, och depressionerna dominerar den psykiatriska vården. -Den absolut största gruppen är ångest och depression, vi kallar det själva för folksjukdomar numera. Det är en större öppenhet när det gäller de här frågorna, och då är det fler som söker vård, vilket jag tycker är positivt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".