Stora skillnader mellan Sörmlands kommuner när det gäller pengar till skolan

Det är stor skillnad på hur mycket pengar de sörmländska kommunerna satsar på grundskolan. Men räknat per elev är det bara en kommun som under 2000-talet, ett par år i rad, minskat sina satsningar på skolan och det är Trosa.

-Det var det allmänna besparingsläget i kommunen, som gjorde att det var köpstopp, anställningsstopp och investeringsstopp under stor del av förra året. Det samtidigt som vi var tvungna att betala tillbaka en del av de så kallade Wärnersson-pengarna, som vi hade tagit ut året innan, säger Birgitta Danielsson (s), ordförande i humanistiska nämnden, som ansvarar för skolfrågor i Trosa.

Men när ni tar beslut om anställningsstopp blir det alltså elever som blir lidande?

-Förra året var det så att alla verksamheeter fick känna av besparingarna, säger Birgitta Danielsson (s). 

De områden som socialdemokraterna i Trosa under den senaste valrörelsen sa sig värna om, och som på kommunens hemsida är områden man säger sig prioritera, är också områden där man flera år skurit kraftigt. Det visar statsistik från Skolverket.

Från att år 2001 lagt ned drygt 52 000 kronor per elev och år, satsades det år 2003 bara 46 800 kronor. Även 2002 var det neddragningar som gällde, med låg personaltäthet som följd.

Förra året låg Trosa långt under rikssnittet då det gäller hur mycket pengar som satsas på grundskolan, och i Sörmland var det bara Eskilstuna med sina dryga 45 000 per elev och år som satsade mindre.

Alla kommuner i länet utom Trosa, Eskilstuna och Gnesta satsade år 2003 mer pengar på skolan än tidigare. Och det är tveksamt om den ökning som politikerna i Trosa är beredd att släppa till för 2005 kommer att täcka de faktiska kostnadsökningarna. 

Risken finns att det blir fortsatta nedskärningar, något som oroar föräldrar med barn i grundskolan i Trosa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".