Misstänkt förorenat område får inte undersökas

Marken vid Lövhamra såg i Jönåker utanför Nyköping misstänks vara kraftigt förorenad av miljögifter från en tidigare impregneringsanläggning. Men den nuvarande markägaren vägrar släppa in mättekniker för att undersöka och eventuellt sanera området - trots att stat och kommun står för alla kostnader.

– Det är viktigt att området, som är klassat som ett av Sörmlands mest förorenade, undersöks, säger Tomas Persson, länsstyrelsens projektledare för undersökning och sanering av förorenade områden.

Egentligen skulle en första översiktlig undersökning av den gamla sågen redan vara klar - pengar fanns anslagna och en konsult beredd att göra jobbet. Men fastighetsägaren sen knappt tio år vägrar vara med och miljöbalken ger vare sig kommunen eller länsstyrelsen möjlighet att ta till tvångsåtgärder om markägaren inte själv är ansvarig för försyndelserna.

Tidigare undersökningar har visat förhöjda halter av pentaklorfenol och dioxiner - giftiga ämnen som använts i träimpregnering. Det finns också misstankar att gifterna kan ha spritts till Kilaån och till en idrottsplats intill. Fastighetsägaren vill inte ställa upp i en bandad intervju, men menar att det hela skötts dåligt av myndigheterna och därför ointressant för hans del.

Om inte området undersöks blir det i praktiken omöjligt att sälja eller utveckla och Tomas Persson från länsstyrelsen har svårt att förstå markägarens inställning:

– Det är obegripligt för oss eftersom det är i princip kostnadsfritt för fastighetsägaren. I dagsläget finns det dock inget vi kan göra om det inte kommer en ändring i miljöbalken som ger oss rätt att undersöka området även om markägaren motsätter sig det, säger Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".