Patienter drabbas då hyrläkare försvinner

Patienter som inte är akut sjuka men som ändå behöver träffa en läkare på Kungsgatans läkarmottagning i Eskilstuna nekas många gånger ett besök, och värre kommer det att bli. Det säger Barbro Westerlund, platschef på läkarmottagningen.

Från och med den första oktober får nämligen inga hyrläkare arbeta inom den sörmländska vården och för Kungsgatans del innebär det att tre av fem läkare försvinner.

– Jag tycker synd om våra patienter som inte kan få den tiden som vi skulle vilja ge dem. Sen tycker jag också att arbetsmiljön börjar bli ohållbar, säger Barbro Westerlund.

Men enligt Lena Hellberg, personalchef för södra hälso- och sjukvårdsområdet och Ingbritt Kjylberg, personalchef för det nordvästra sjukvårdsområdet är läget under kontroll.

Båda menar att det inte finns några större problem med att rekrytera nya läkare och att den processen är i full gång.

Men riktigt så positivt ser inte Karin Blix som är rådgivningssköterska på Kungsgatans läkarmottagning på dagens situation. Hon känner sig illa till mods innan hon går till jobbet på morgnarna:

– Man känner sig otillräcklig när man inte kan hjälpa alla, vi får ta det som är mest akut och skjuta fram det andra, säger Karin Blix.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".