Katrineholm

100 nya jobb ska skapas

1:34 min

Den politiska majoriteten i Katrineholm presenterade idag ett nytt jobbpaket. Idén med förslaget är att personer som har försörjningsstöd - men inte a-kassa - ska erbjudas jobb i kommunen.

– I Katrineholm har vi för många arbetslösa, framförallt många ungdomar och invandrare och vi gör ett paket som vi benämner arbetslinjen. Det kan liknas vid de gamla plusjobben och är riktiga jobb med riktig lön. Det är inget arbetsmarknadsprojekt, säger Göran Dahlström (S), kommunstyrelsens ordförande.

Enligt Socialdemokraterna och moderaterna, som bildar majoritet i Katrineholm, ska kommunen samarbeta med Arbetsförmedlingen, näringslivet, fackliga organisationer och andra aktörer för att få fram jobb.

Från och med årsskiftet ska kommunen börja arbetet med att ge 100 personer som har försörjningsstöd, men ingen a-kassa, jobb på 75-procenttjänster som varar minst ett halvår inom någon av kommunens förvaltningar. En tredjedel av jobben ska gå till ungdomar.

– De kan visa upp sig på arbetsmarknaden, öka sitt självförtroende och sedan gå vidare till studier eller nya jobb.

Kommunen har sedan tidigare lagt undan 12 miljoner för särskilda välfärdssatsningar och det är de pengarna som ska användas.

Jobben ska sökas på vanligt sätt och efter ett halvår med sådana jobb hoppas majoriteten att de aktuella personerna ska ha bättre förutsättningar att få ett jobb eller att de börjar studera. Syftet är att minska kostnader för försörjningsstöd och få fler i arbete.

– Det här gör vi för att få fram mer pengar till skola, vård och omsorg, pengar som idag går rätt in till försörjningsstöd, säger Göran Dahlström.

Projektet varar under 2012 och nu under hösten ska kommunen utreda vilka jobb som är aktuella.

– Jag kan inte säga var de här jobben kommer at vara. Det arbetar man på förnärvarande. Men det kommer att vara runt om i våra förvaltningar, säger Göran Dahlström.

Men det är oklart vad som händer efter 2012.

– Då får vi se vad vårt resultat blir så vi kanske kan arbeta vidare med ytterligare ett antal personer.

Arbetslinjen är ett borgerligt begrepp. Vad lägger du in för värderingar i det?

– Att det inte är ett arbetsmarknadsprojekt. Man kommer att få söka de här jobben på vanligt sätt. Det är riktiga jobb och man kommer att använda sig av CV.