Eskilstuna

Kroguppgörelse om MC-västar

1:55 min

Där Eskilstuna kommun misslyckats med att förbjuda medlemmar i kriminella motorcykelgäng att bära klubb-västar på krogen, så har ägaren till ett par populära krogar i centrala stan lyckats med en frivillig överenskommelse.

Krögaren Cihan Alkoyun som driver pubarna O´Learys och Royal Oak berättar att han gjorde upp med Hells Angels att deras medlemmar inte ska bära klubbvästar på hans krogar eftersom andra gäster kände sig obekväma.

Han säger att det nu inte ska förekomma västar på hans krogar.

– När killarna var här och skulle ta en öl så förklarade vi för dem att folk blir skraja och att vi hoppas att de inte kommer hit med västar.

Vad tjänar Hells Angels på det här?

– Vad tjänar de på att komma med västar? Varför skulle de inte vilja hjälpa till?

Så du har inte tvingats ge något i utbyte?

– Nej, absolut inte. Det skulle jag aldrig göra.

För ett par år sedan införde Eskilstuna kommun förbud mot mc-västar och andra kläder på krogen som kan uppfattas som hotfulla eller diskriminerande. Men västförbudet överklagades och kommunen förlorade i förvaltningsrätten. Enligt domen finns det idag inget stöd i lagen för sådana förbud.

I kampen mot den grova organiserade brottsligheten har diskussionen om mc-västar fortsatt och justitieutskottets ordförande, socialdemokraten Morgan Johansson föreslog i helgen att lagen borde ändras så att kommuner kan införa västförbud.

Men kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, socialdemokraten Jimmy Jansson, säger att han ser positivt på individuella överenskommelser.

– Det är jättebra. Det innebär att vi har åstadkommit det som var syftet med diskussionen från början. Det vill säga människor känner sig otrygga i krogmiljön när vissa bär enhetlig klädsel för att tillskansa sig respekt. Och om det nu landar i att man lyckas göra överenskommelser där människor tar av sig västarna så är mycket vunnit.