gymnastik

Adlerteg knep OS-kvalplatsen

1:29 min

Sverige får bara skicka en kvinnlig gymnast till OS-kvalet i London i januari. Det står klart efter resultaten i VM, som nyligen avslutades i Tokyo. Platsen går till Jonna Adlerteg, 16, som var en ynka tiondels poäng bättre än lagkompisen Ida Gustafsson, 17, i sammandraget.

Båda tränar nu ändå för att förbereda sig för kvalet.

OS i London nästa år är bara en bonus egentligen i den planering, som lagts för den nationella damgymnastiksatsningen i Eskilstuna.

Huvudmålet är att ha ett lag med i OS 2016 i Rio de Janeiro i Brasilien och som det ser ut idag lär stommen i det laget komma från Eskilstuna.

Jonna Adlerteg och Ida Gustafsson förstås, men strax där bakom finns också Ida Jonsson. Alla tre ordinarie medlemmar i det svenska damlaget bland seniorerna i artistisk gymnastik, som det heter.

Det blev en veckas uppehåll från träningen direkt efter VM i Tokyo, men nu är träningen igång igen.

Både Jonna Adlerteg och Ida Gustafsson tyckte det var skönt med lite uppehåll, åtminstone i ett par dagar, men sedan började det kännas tomt i tillvaron.

– Ja, det var lite så att man började klättra på väggarna, säger Ida.

Båda gjorde bra ifrån sig i VM, som var deras första i seniorsammanhang. Båda hade var sin rejäl miss i bom och sina bästa resultat i barr och när alla volter, balansövningar och piruetter klarats av visade det sig att en tiondels poäng skiljde de båda åt i slutprotokollet till Jonnas fördel.

När sedan all avancerad matematik klarats av i arrangörsstaben och det internationella förbundet stod det klart att Sverige får skicka en gymnast till OS-kvalet i London i januari.

– Jag vill inte sätta för stor press på mig utan får ta det realistiskt och göra så bra jag kan, säger Jonna Adlerteg, som alltså var den som fick platsen.

Hon har ju visat förr att hon klarar av nervpressen i själva tävlandet genom sin bronsmedalj i barr på ungdoms-OS förra året. Det var Sveriges första medalj i ett stort mästerskap på många, många år.

Nu är ungdomstävlingarna avklarade och nu är det seniorer, som tår för motståndet.

– Det är skillnad. På ungdomssidan hände det ofta att någon föll under en övning. Bland seniorerna är alla så mycket säkrare, säger Jonna.

Både Jonna och Ida har redan kapacitet att göra poäng som räcker till finalplats i stora mästerskap, men väl där drabbas de ännu så länge av poängsnåla domare. De redan etablerade gymnasterna har lättare att få betalt för sina prestationer.

– Det är ju lite surt, säger Ida, men tillägger snabbt.

– Det är så det är och vi får helt enkelt tävla oss till att bli lika kända som de andra.

Trots att så lite skilde dem åt i VM är Ida inte bitter utan hoppas att det ska bra för Jonna i OS-kvalet. Före OS finns det andra stora evenemang att vara med i, EM bland annat och inte minst Eskilstuna GF:s 100-års jubileum 18-19-20 november.